2013. február 25., hétfő

írós kenyér


 Nálunk ő lett a minden napi.Még 3 nap múlva is puha.persze ha marad.ami a bolti kenyerekre nem igazán mondható.Én nagyon szeretem használni az írót igaz nem nagyon lehet kapni.de nálunk van egy kis bolt ahol meghozzák mikor kérem.de a joghurt is jó bele.Nekünk jobban ízlik vele mint a vízzel készült.Legutóbb a sós kiflit is vele készitettem .és nagyon finom lett.

előtte való nap mikor sütnék csinálok kovászt.de ha elfelejtem akkor a dagasztás előtt pár órával.

20 dkg liszt
2 dl víz
.0.5 dkg élesztő
össze keverni és kész.letekarni és pár órát vagy egy éjszakát állni hagyni

70 dkg liszt
2 dl író vagy joghurt vagy víz
1 dl víz
3 kávés kanál só
1 evőkanál ecet
1.2 dkg élesztő

Én a kenyér sütőben szoktam dagasztani.lehet kér még vízet.ez  a lisztektől változik.
Hagyom kelni.de olyan 20 perc után jól át gyúrom.Majd hagyom még kelni.
Mikor megkelt formázom erről Limaránál lehet látni.
duplájára kelesztem .be vágom a tetejét.a sütőt előmelegítem.Én jénaiban szoktam sütni.a tetejét belül és a kenyeret lespriccelem vizzel.
és szép pirosra sütőm.Mikor kiveszem  rácsra teszem egy kis víz spricc és hallgatom ahogy beszélget

4 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Gyönyörűségesen szép :-)

tücsi írta...

Finom ropogós héjú, szuper jól néz ki a bélése!:) Ezt most zsíros kenyérnek megenném!!

Ági írta...

milyen lisztet használsz?kenyér vagy sima fehér?

Unknown írta...

Kedves Ági, többnyire sima lisztet használok

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails