2010. november 29., hétfő

Kelt pite


Ma nagyon keltest akartam enni.Már olyan régen volt.kb 2 hete.
Csináltam egy foszlós kalácsot is.Így a kettő talán holnap tízóraira is elég :)
Ezt a kelt pitét már nagyon régen csináltam,gondoltam ideje elő venni a recijét.
Nagyon finom ,egy tartalmas leves után kitűnő második.

2 tojás
5 dl tej
65 dkg liszt
1 evőkanál cukor
1 evőkanál vanilin cukor
2,5 dkg élesztő
1 kávés kanál só
2 evőkanál olvasztott vaj
Tettem még bele egy kis rum aromát.de lehet citrom héjat is./ az most nem volt itthon azért lett a rum/
Mindent a gépbe tettem.jó galuska szerű tésztát kell kapni.
Egy közepes méretű tepsit ki zsíroztam és bele öntöttem a tésztát.Duplájára kelesztettem a tetejét meg szórtam meggyel és cukros dióval.Elő melegített sütőben lassú lángon sütöttem.
Az időt nem tudom.De kb 40-45 perc volt.

2010. november 27., szombat

Keksz mintázó


Maimoninál láttam meg a sodrófát és nagyon meg tetszett.Fel vettem a kapcsolatot a készitővel .És kb két hét mulva meg kaptam a sodrófám.
Ki is próbáltam ma.A minta nekem sütés után elmosódott.Azt hiszem sok volt sütőpor.
Legközelebb keményebb tésztát csinálok.
Karácsonyig még van egy kis idő kisérletezni:))

2 tojás
10 dkg barna cukor
5dkg kristály cukor
30 dkg liszt
20 dkg tk liszt
1 teás kanál sütőpor
1 teás kanál szódabikabóna
1 teás kanál fahéj
2 teáa kanál valila cukor
1 csipet só

össze gyúrni és egy kicsit be kell tenni a hűtőbe.Különböző formákkal ki lehet szagatni vagy a sodrófát használni.Elő melegített sütőben kb 10 perc alatt meg sül.

2010. november 25., csütörtök

Tejszínes krumpli


Nagy szerű köret húsok mellé.Nem mondanám ,hogy sitty-sutty.
A krumplit meg kell főzni héjában.Mikor kicsit hűlt meg tisztitani és karikára vágni.
Főző tejszínt kikevertem reszelt sajttal amiben volt füstölt is.Tettem bele fehér borst és reszelt szerecsendiót .sót.
A burgonyát bele karikáztam egy tűz álló edénybe.nyakon öntöttem a tejszínes keverékkel.
Addig sütöttem mig a teteje pirosodni kezdet.
Most tettem bele szalonnát.virslit és karikára vágott paradicsomot is.

Nagyon finom laktató még önálló ételként is.

2010. november 21., vasárnap

Szőlős körtés pite


Nagyon finom szőlőt vettem.de a gyerköcök nem nagyon akarták enni.Pedig nem volt benne mag.Hát gondoltam akkor lesz belőle süti.
Nagyon finom lett.

Tészta: 17 dkg liszt 10 dkg vaj.1 tojás.2 evő kanál cukor.kb 2 evő kanál tej.

Össze dolgozzuk és egy kicsit betesszük a hűtőbe.
egy pite formát kizsírózunk és lisztezünk.majd bele tesszük a tésztát.

Töltelék: 2 tojás.1 kis doboz tejföl.1.5 dl tej.3 evő kanál cukor.összekeverjük és bele keverünk egy csomag vanilia pudingot.
Rá öntjük a tésztára.bele szórjuk a szőlőt és a körtét.
Addig sütjük mig a puding szépen meg keményedik.Ez nekem kb 30-35 perc volt.

2010. november 13., szombat

Fehér rózsás torta


Szüleim házassági évfordulójára készült.Ők nem tudtak róla.Vagyis abban voltak,hogy rendelték a tortát és majd délután jönnek érte.
Anyu kicsit be is sértődött .hogy másnak igen de nekik nem !!.
Amikor oda álltam eléjük .hogy megjöttek a tortáért és oda adtam nekik.hát.......volt egy kis könny.

Az alsó torta sima piskóta tejberizs krémmel.a felső csokis.


tejberizs: 0,5 l tejben megfőztem 10 dkg rizst.2 evő kanál cukorral.
3 dl tejben 1 cs vanilia pudingot főztem.majd a kettőt össze kevertem.
2 dl tejszínt habbá vertem és a ki hűlt krémhez adtam.tettem még bele vanila cukrot .
Lehet még bele tenni cukrot de szerintem elég édes volt.

2010. november 11., csütörtök

Fekete torta


Azt hiszem néztem értelmesen mikor mondták milyen színű tortát kérnek.Már csak azért is mert egy 12 éves fiúnak lett névnapjára.
Próbáltam egy kicsit szelídíteni azzal ,hogy egy kicsit foltosra festettem.
Én nem tudom de a fondant nem tudom szép feketére megcsinálni.most se jött össze szürke lett.Pedig tettem bele szén tablettát is és festéket is.Így rá festettem a fondantra a feketét.
A kezemmel igy jó foltos lett.Pont amilyent szeretem volna.

Piskóta a lisztből elvettem 2 dkg és helyette kakaóport tettem.

Krém: 6 dl tejben 2 cs kakaós pudingot megfőztem.Egy tábla csokival.

Kihűlés után belekevertem 2 dl habbá vert tejszínt és 10 evő kanál porcukrot.

A főtt krémeket hűlés alatt mindig letakarom folpackal és akkor nem bőrösödnek meg.


Remélem szegény gyerek nem fordul magába a torta láttán:)

2010. november 8., hétfő

Négerkocka


Gyerekként úgy hívtam a" kereszt sütije".Gyerekkoromban mindig karácsony első ünnepén a kereszt anyámékhoz mentünk.Ő szokta csinálni.Akkor is és most is én először a habot eszem meg aztán csak a tésztát.
Sokszor mondtam anyunak"csinálj kereszt sütit",de ő inkább a kelt tésztákat vagy a több laposakat csinálta.
Aztán egyszer mégis elkérte a recit.de én akkor már nagyobb leányzó voltam és gondoltam meg csinálom.Hát a hab az nem sikerült .utána sokáig nem is próbáltam még csak hasonlót se .nekem a hab maga volt a mumus.
Már nekem is családom volt .mikor a kezembe akadt a recept,gondoltam meg próbálom.
SIKERÜLT!!.
Na azért nem mindig akar össze jönni.
Most hétvégén is azt készítettem.gondoltam ,ha nem sikerül a hab legfeljebb oda rakom a tészta mellé és mindenki szépen hozzá eszegeti.
De sikerült.


tészta: 4 tojássárga
20 dkg cukor
20 dkg liszt
15 dkg margarin
1,5 dl tej
1 cs sütőpor
1,5 csapott evő kanál kakaópor
Közepes méretű tepsiben sütni

Mikor kihűlt megkentem vékonyan lekvárral.majd rátettem a habot és a mázat.

Hab: 4 tojás fehérjét.20 dkg cukorral 1 csipet sóval gőz felett felvertem.

Máz: 3 evő kanál viz,3 ek cukor,3 ek kakaópor összefőzni ,lehet kér még egy kis vizet.Utána elkevertem benne 10 dkg vajat.

2010. november 5., péntek

Mézes-mustáros pulyka mell


Nem csak pulyka mellből lehet csinálni,de én most ezt kaptam .jobban mondva ez volt akcióban.
csináltam már csirkéből és disznó húsból is.
Most 1 kg húst vettem és mind elfogyott vacsira mást kellett kitalálnom.

1 kg hús
2 evő kanál méz
3 evő kanál mustár
4 dl tejszín
só,bors,petrezselyem zöld

A hús alá piritottam egy kis hagymát.rátettem a csikókra vágott húst.Egy kicsit sütöttem .pároltam .mikor engedett levet akkor hozzá öntöttem a tejszínes keveréket.Puhára főztem a húst .nem kell neki sok idő.
Rizst csináltam mellé.

Én szerintem finomabb.mint a bolti szósz.Abban sok minden van amiről azt se tudjuk mifene.
Én a mézt is termelőtől veszem.aki a szomszédom.Lassan megint esedékes egy üveg,jön a mézes kalács készítés.
De ebben a hidegben nagyon sok teát iszunk és abba is szeretjük.

2010. november 2., kedd

Kókusz torta


Nálunk a kókusz csak csoki formában nem nyerő.Azt senki nem szereti.de sütiben bármilyen formában jöhet.Most ilyen torta lett belőle.

Piskóta:

3 tojás
16 dkg porcukor
17 dkg liszt
1 csapott evő kanál kókuszreszelék
1 csapott evő kanál kakaópor
0,5 cs sütőpor
0,5 dl víz
0,5 dl étolaj

22-es torta formában sütöttem.Mikor kihűlt ketté vágtam.

Krém:

1 l tej ,3 cs vanilia puding .megfőzni .
Kihűlés után tettem bele 10 dkg kókuszreszeléket,10 dkg margarint.1 kávés kanál vanilia aromát.7 evő kanál porcukrot.
Ezzel a krémmel töltöttem a tortát.
de a krém közzé tettem rafaellót

Pár órát betettem a hűtőbe..

2010. november 1., hétfő

Kelt kuglóf


A kelt tésztát anyósomtól tanultam.Soha nem mértem a hozzá valókat csak mostanában .hogy letudjam írni.Azt mondta a mama annyi lisztet tejet tégy a tálba amennyit gondolsz.A tészta úgyis mondja mit kér még.Régen mindig olajjal csináltam a kelteket nem margarinnal.És csak akkor adjuk a tésztához mikor már szépen össze állt.Addig dolgozzuk míg holyagott nem vett a tészta és szépen elválik az edénytől.Akkor megszórjuk liszttel letakarjuk és duplájára kelesztjük.

Én igy tanultam a mamától.De most már van kenyérsütő ami meg könnyíti a munkát és be dagasztja a tésztát.

Kuglóf: 40 dkg liszt
2,5-2,8 dl tej
2 dkg élesztő
1 tojás és egy sárgája
2 csapott evő kanál cukor
1 kávés kanál só
7 szem édesitő tabletta össze törve
2 evő kanál olvasztott margarin.

A margarin kivételével mindent a gépbe pakolunk.mikor a tészta össze áll bele csorgatjuk a margarint.Amikor kész ketté vesszük a tésztát az egyik felébe kakaóport teszünk.Duplájára kelesztjük.
Mikor meg kelt kisodorjuk előbb a fehér tésztát megszórjuk kakaós cukorral,rá tesszük a kakaós tésztát .feltekerjük.És a két végét megfogva ellentétes megtekerjük.
Formába tesszük és duplájára kelesztjük
Elő melegített sütőben szép pirosra sütjük.
Lehet csinálni mazsolával.citrom héjjal .vanilin cukorral ki hogyan szereti .Nálunk ez a nyerő.Pillanatok alatt betermelték a gyerköcök.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails