Régebben .gyerek koromban anyukám szokott csinálni.Isteni illatok voltak akkor a konyhában .
Nagyon szeretem a fahéj illatát.
Mindig néztem mikor a tálban a nagypárna alatt kelt.És amikor kész volt hmmmmm....
Alig vártam ,hogy enni lehessen belőle.
Hatalmas nagyok voltak ,mindig kettőt csinált.Olyan formát nem láttam azóta se.pedig sok felé kerestem .
Most azt hittem meg van ,de még se.Ez nagyon kicsi.
Ki is jött szépen,nagyon csúnya formája lett.De az íze az igen.
Majdnem olyan mint anyué.Sajnos a receptre nem emlékszik.Igy ki találtam egyet,de finom lett.
60 dkg liszt
3 tojássárga
4 dkg élesztő
2,5 dl tej
10 dkg porcukor
5 dkg olvasztott vaj
2 kávés kanál só
alma.fahéj,cukor
Az élesztőt egy kis cukros tejben meg futtatjuk.A lisztet elkeverjük a tojássárgákkal a cukorral .sóval.Hozzá adjuk az élesztőt.egy kicsit össze dolgozzuk és ekkor adjuk hozzá az olvasztott vajat.
Duplájára kelesztjük.
Az almát meg pucoljuk.lereszeljük.cukrozzuk.és fahéjat teszünk rá.Egy kicsit állni hadjuk.majd kinyomkodjuk a levét
A megkelt tésztát kisodorjuk és rá tesszük az almát.Feltekerjük.és mehet a formába.
Én most ott nem kelesztettem .
Hideg sütőbe tettem .ahogy melegedett a sütő úgy kelt még.
Kb olyan 40-50 percet sült.
6 megjegyzés:
Hú én még sosem sütöttem almás kuglófot, pedig imádom fahéjjal a pitét is! ... Ezt biztos meg fogom sütni! :-)
Jól hangzik, én is ki fogom próbálni! :)) Az egész tészta egy formába ment bele? Mekkora a formád kb?
Csipet!Egyformába tettem ,de nagyon kijött.szerintem úgy a fele mehet bele rendesen.
Fazekasnál vettem.most megmértem magassága 13cm és olyan 21cm széles.
Hát rá nézésre nagyobbnak tűnt.Jó deformált lett benne.Nem is ment le benne teljesen.
Legközelebb kettőbe teszem .
Köszi! :))
Az én nagyobbik formám úgy 24 cm átmérőjű és kb. 11 cm magas, az nagyjából ekkora lehet űrtartalomban, mint a tiéd, akkor majd abban próbálkozom. Almát kb. mennyit tettél bele?
Nincs mit!:):) Almát 3 nagyobb darabot.de szerintem többet is lehet.de sajna csak ennyi volt itthon.
Köööösziiiii! :)))
Megjegyzés küldése