2023. február 13., hétfő

Töltött csirkemell savanyúkaposztás gombóccal

 

Egy régi magyar konyha újságban találtam ezt a receptet.Egy karácsonyon próbáltam ki,azóta többször elkészítettem.


 2nagyobb csirkemell 

5 dkg füstölt szalonna

1 kis fej vöröshagyma 

5 dkg gomba

1 csokor petrezselyem 

4-5 vékony szelet húsos szalonna

1 zsemle tej az áztatáshoz 

Só, bors

A csirkemelleket kicsontozuk lapjában egyenes

 szeletté vágjuk ,a leeső húst ledaráljuk.A szalonnát kis kockákra  vágjuk, rajta a hagymát  és a felszeletelt gombát  aranysárgára sütjük. A tűzről lehúzzuk, megsózzuk,megborsozzuk,

Petrezselyemmel megszórjuk  és a darált  hússal összedolgozzuk.A zsemlét tejben áztatjuk, kinyomkodjuk és a húshoz adjuk.A csirkemelleket egyenként olajal vékonyan megkent alufóliára teszük, 2-2 szelet húsos szalonnával beborítjuk.A tölteléket középre halmozzuk és szorosan feltekerjük. 

Mártás:

1 fej vöröshagyma 

Olaj

1 csapott ek pirospaprika

1 db húsos zöldpaprika 

1 nagyobb paradicsom

25 dkg gomba

1 dl tejföl, 1 ek liszt

Az aprított hagymát az olajon üvegesre sütjük. Pirospaprikával megszórjuk, elkeverjük,a azonnal 4 deci vizet öntünk rá. Beleteszük a paprikát, paradicsomot,sózzuk és az alufóliával csomagolt húst beleteszük.Lefedve kis lángon kb 25 percig pároljuk, majd a húst kiveszük.A cikkekre vágott gombát a lébe teszük és 8-10 percet pároljuk, majd a tejfölben elkevert liszttel  sűrítjük. 

Gombócok:

6 zsemle

2 ek olaj

5 dkg füstölt szalonna

1 kis fej vöröshagyma 

15 dkg savanyúkaposzta

2 dl tej.4 tojás, kb 10 dkg liszt


Só, őrölt bors,1 csokor petrezselyem 

5 dkg reszelt sajt

A zsemléket apró kockákra vágjuk, az olajon megpiritjuk.A szalonnát és a hagymát finomra vágjuk. A szalonnát kiolvasztjuk a hagymát rajta megpároljuk .Káposztát a hagymán  megforgatjuk.A tejet felforraljuk a zsemlekockákra öntjük és hagyjuk hűlni. Utána összedolgozzuk a káposztával, a tojásokkal és a liszttel,sózzuk, borsozzuk, Petrezselyemmel  fűszerezzük. Gombócokat csinálunk.,hűtőben pihentetjük 10-15percet,majd forró vízben kifőzzük.Lecsepegtetjük reszelt sajttal megszórjuk, forró sütőben ráolvasztjuk.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails