2023. február 13., hétfő

Töltött csirkemell savanyúkaposztás gombóccal

 

Egy régi magyar konyha újságban találtam ezt a receptet.Egy karácsonyon próbáltam ki,azóta többször elkészítettem.


 2nagyobb csirkemell 

5 dkg füstölt szalonna

1 kis fej vöröshagyma 

5 dkg gomba

1 csokor petrezselyem 

4-5 vékony szelet húsos szalonna

1 zsemle tej az áztatáshoz 

Só, bors

A csirkemelleket kicsontozuk lapjában egyenes

 szeletté vágjuk ,a leeső húst ledaráljuk.A szalonnát kis kockákra  vágjuk, rajta a hagymát  és a felszeletelt gombát  aranysárgára sütjük. A tűzről lehúzzuk, megsózzuk,megborsozzuk,

Petrezselyemmel megszórjuk  és a darált  hússal összedolgozzuk.A zsemlét tejben áztatjuk, kinyomkodjuk és a húshoz adjuk.A csirkemelleket egyenként olajal vékonyan megkent alufóliára teszük, 2-2 szelet húsos szalonnával beborítjuk.A tölteléket középre halmozzuk és szorosan feltekerjük. 

Mártás:

1 fej vöröshagyma 

Olaj

1 csapott ek pirospaprika

1 db húsos zöldpaprika 

1 nagyobb paradicsom

25 dkg gomba

1 dl tejföl, 1 ek liszt

Az aprított hagymát az olajon üvegesre sütjük. Pirospaprikával megszórjuk, elkeverjük,a azonnal 4 deci vizet öntünk rá. Beleteszük a paprikát, paradicsomot,sózzuk és az alufóliával csomagolt húst beleteszük.Lefedve kis lángon kb 25 percig pároljuk, majd a húst kiveszük.A cikkekre vágott gombát a lébe teszük és 8-10 percet pároljuk, majd a tejfölben elkevert liszttel  sűrítjük. 

Gombócok:

6 zsemle

2 ek olaj

5 dkg füstölt szalonna

1 kis fej vöröshagyma 

15 dkg savanyúkaposzta

2 dl tej.4 tojás, kb 10 dkg liszt


Só, őrölt bors,1 csokor petrezselyem 

5 dkg reszelt sajt

A zsemléket apró kockákra vágjuk, az olajon megpiritjuk.A szalonnát és a hagymát finomra vágjuk. A szalonnát kiolvasztjuk a hagymát rajta megpároljuk .Káposztát a hagymán  megforgatjuk.A tejet felforraljuk a zsemlekockákra öntjük és hagyjuk hűlni. Utána összedolgozzuk a káposztával, a tojásokkal és a liszttel,sózzuk, borsozzuk, Petrezselyemmel  fűszerezzük. Gombócokat csinálunk.,hűtőben pihentetjük 10-15percet,majd forró vízben kifőzzük.Lecsepegtetjük reszelt sajttal megszórjuk, forró sütőben ráolvasztjuk.

2023. február 10., péntek

Vajdasági sós

 

A neten láttam ,nagyon dicsérték. Gondoltam egy próbát megér. Nagyon finom, másnap is puha.

80 dkg liszt

5 dl tej

5 dkg élesztő 

Csipet cukor

1 dl olaj

Az élesztőt 2 dl tejben a cukorral felfuttatjuk. Össze gyúrjuk a tésztát 

4 részre osztjuk 

Közben a sütőt bekapcsoljuk 

Kikeverünk:

25 dkg margarint

3 tojássárgáját 

Sót 

10 dkg reszelt sajtot

A tésztát kisodorjuk megkenjük a töltelékkel. Feltekerjük és felvágjuk

Mind a 4 tésztát így készítjük el,tepsibe rakjuk. Lekenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal és már mehet is a sütőbe 

180 fokon kb 25 /30perc



2023. február 5., vasárnap

Tepsis csirkemell vajon sült burgonyával


Első hallásra talán nehéz receptnek tűnik. De nem az.Nagyon hamar meg van.és nagyon finom

Szeretem a sajtos ételekben a szerecsendiót.de csak a frissen reszeltet, ebben is van. 

50 dkg csirkemell 

Reszelt szerecsendió. Nagyon kevés 

15-20 dkg reszelt sajt

Tojás. Liszt.só.

Őrölt bors

20 dkg szeletelt bacon 

50 dkg burgonya. 3 ek vaj

A húst vékony szeletekre vágjuk, sóval,borssal, szerecsendióval ízesítjük. A sütőt előmelegitjük.

Tepsit kibélelünk a baconnel.A húst megforgatjuk lisztben,tojásban és a reszelt sajtban. Beleteszük a tepsibe. A maradék sajtot és bacont rászórjuk a tetejére. Alufóliával  letakarjuk.kb 30 pecig sütjük. Majd fóliát levesszük és megpiritjuk.

A burgonyát héjában megfőzzük.A héját lehúzzuk kB fél cm vastagra  szeleteljük. Forró vajon mindkét oldalát pirosra  sütjük. 

2023. február 1., szerda

Csirke szív és zúza pörkölt

 

Nagyon szeretjük. Rizzsel  és tésztával is.Eddig még nem csináltam így egyben. De nagyon finom lett.Azt hiszem máskor is így készítem majd.

50 dkg csirke szív 

30 dkg csirke zúza 

2 közepes fej vöröshagyma 

Só. Piros paprika. Őrölt bors

1 paradicsom

1 kisebb paprika

A szívét és a zúzát megpucoltam,kisebb darabokra vágtam. A vöröshagymát a zsíron megdinszteltem. Rátettem a szívet és a zúzát feheredesig pirított

Akkor tettem rá a pirospaprikát. Sót. Borst.paradicsomot.feher paprikat.

Egy nagyon kevés vizet tettem rá. Ha kell akkor főzés közben lehet még rá tenni 

Fedő alatt puhára főztem. Most tészta volt hozzá 


2023. január 29., vasárnap

Sajtos pogácsa


Nagyon  Nagyon régen írtam már a blogban. Egy kicsit el is felejtettem már.,hogy is kell.


Akkor .hogy bele jöjjek újra .hoztam egy kis sajtos pogácsát 


A lányom ötlette volt.hogy ma ez legyen 


50 dkg liszt


15 dkg margarin


15 dkg reszelt sajt.plusz a tetejére is


1 tojássárga és  1 tojás a lekenéshez


3 dkg élesztő 


Só 


2dl tejföl


Tej az csak akkor ha nem áll össze a tészta 


Az élesztőt nem futtatom. Össze gyúrom a hozzávalókat. 3 szor hajtogattom negyed óránként 


Kiszagattom.lekennem tojással meg szórom reszelt sajttal. 


A tepsiben hagyom kelni. 


A sütött be melegítem 


Én 200 fokon sütöttem 


Az időt nem néztem. Mikor szép piros lett kivettem 



2017. december 18., hétfő

Töltött darált hús


Gyorsan megvan .Nagyon finom.Nem mostanában készítettem .igy  pontos arányokat  a recepthez nem tudok.
A szalonnát sütöpapira tettem majd arra kilapogattam  a darálthust
amit csak egy picit sóztam és borsoztam .A hus szélére tettem a csikokra vágott sajtot.
a papir segítségével feltekertem ..
olajozott tepsibe tettem .majd kb 180 fokon  k fél órát sütöttem .


2017. november 13., hétfő

Diócska süti

Nagyon finom sütemény .Egy kicsit macerás .formába nyomkodás.aztán  a töltés.
De megéri a munkát.
Közeleg  a karácsony.Ünnepi sütinek is kiváló.

30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
10 dkg darált dió
2 tojássárga
1 evőkanál tejföl

A hozzávalókat össze gyúrjuk.kb fél órát be tesszük  a hűtőbe.
A formákat ki olajozuk .könnyebben ki jön belőle a tészta.A tésztából kis darabokat szakitunk .bele nyomjuk  aformába
170 fokon kb 10-12 percet sütjük

Krém

10 dg vaj
10 dkg cukor
10 dkg darált dió
annyi tej .hogy össze álljon.

A krémmel ragaszuk össze a diókat.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails